Samenwoonplannen #1

PicsArt_1436902232894

Een van de redenen waarom het de laatste tijd zo rustig is op mijn blog is het volgende: mijn vriend en ik hebben samenwoonplannen! Deze plannen leken eerst nog heel ver weg, maar komen nu toch wel erg dichtbij. Zo weten we nu dat we kunnen gaan bouwen, zijn de tekeningen rond en zijn we zelfs al badkamers en keukens wezen kijken. Het lijkt soms net The Sims, maar dan in reallife. Spannend is het wel allemaal! Ineens wordt je volwassen. Er wordt van je verwacht dat je vaste inkomsten hebt, je zuinig bent met je uitgaven, je beslissingen kan nemen voor jezelf en zicht hebt op je toekomst. Wat is dat verschrikkelijk moeilijk!

Bouwproject
Sinds november vorig jaar zijn we al betrokken bij een bouwproject. Dit project liep al bijna een jaar toen we instapten. In het begin was ik nogal sceptisch of het hele bouwplan wel van de grond zou komen. Elke keer als we bijna alles rond hadden, waren er weer stellen die afhaakten. Gelukkig zijn we nu zover dat er 5 kopers zijn, we allemaal een intentieverklaring hebben getekend, de aannemer met onze tekeningen aan de slag is en we een bouwbedrijf hebben gevonden die de huizen ook daadwerkelijk willen gaan bouwen. Er moet nu nog iets heel geks gebeuren, wil de bouw niet doorgaan.

Beslissingen nemen
Hoe groot wil je gaan bouwen? Wat wil je maximaal besteden? Casco bouwen of het hele huis af laten bouwen? Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Willen we de keuken aan de voor of aan de achterkant? Hoe delen we de benedenverdieping in? Willen we de keuken en woonkamer in één open ruimte of niet? Hoe gaan we het doen met de financiën? Kunnen we nu al dingen vastleggen? Het zijn allemaal vragen die komen kijken bij de bouw van een huis. Mijn vriend en ik proberen alle beslissingen die genomen moeten worden samen te bespreken. En eerlijk gezegd gaat dit erg goed! Voor mij is het hele bouwen, de hypotheek en alles wat erbij komt kijken nieuw. Mijn vriend en vooral zijn vader hebben hier al meer ervaring mee, omdat ze een aantal jaar geleden het huis waar ze nu in wonen hebben gebouwd. Fijn natuurlijk, maar daardoor snap ik soms dingen niet die voor hen ‘gewoon’ zijn. Gelukkig nemen ze alle tijd om het me uit te leggen en heb ik echt het idee dat we samen aan het bouwen zijn.

3499%20muursticker23

Financiën
Ik ben iemand die van een klein bedrag kan rondkomen omdat ik nog thuis woon. Het enige wat ik nu aan vaste lasten hoef te betalen zijn mijn zorgverzekering, het abonnement voor mijn telefoon en binnenkort ook de verzekering van mijn auto. Thuiswonen heeft nou eenmaal zo zijn luxe. 😉 Leuke dagjes uit, lekker shoppen of een weekendje weg zijn voor mij dan ook nog ‘normaal’ voor me. Een keer wat verder weg met de auto is geen probleem. Het kan van mijn salaris, dus waarom zou ik het niet doen?
Nu het hele samenwonen zekerder wordt is het tijd om te gaan sparen. Natuurlijk heb ik dit altijd wel gedaan, maar niet in de mate waarin ik dit nu wil gaan doen. Even wennen dus met afspraken maken en leuke dingen plannen. Maar leuke dingen hoeven niet altijd (veel) geld te kosten!

Zicht op de toekomst
Niet alleen moet ik beter omgaan met mijn financiën, het is ook handig om zicht te hebben op de toekomst. Hoe zit het met werk en inkomen? Dit is het puntje waar ik erg onzeker over ben. Ik ben invalkracht binnen het onderwijs en heb nog geen zicht op een vaste baan. Mijn inkomsten zijn, doordat ik de ene maand veel werk en de andere maand weinig, nogal wisselend. Wel moet er straks elke maand een vast bedrag betaald worden aan de hypotheek, gas/water/licht en de rest. Gelukkig is het allemaal niet onhaalbaar, maar meer zekerheid zou wel welkom zijn.

Tekenen
De eerste stap die je maakt is het tekenen van de buitenmuren. Wij willen graag een grote garage zodat mijn vriend thuis kan blijven sleutelen aan auto’s. We waren het er al snel over eens dat we een grote open keuken en woonkamer wilden, drie slaapkamers boven en een royale badkamer. Deze staan nu op papier.
De volgende stap was het intekenen van de keuken en de badkamer. Dit omdat er met de bouw rekening gehouden moet worden met het leidingwerk en de elektra. Afgelopen week hebben we van beide een schets gemaakt en 20 juli krijgen we de 3d tekening en de begroting/factuur te zien. Ik ben erg benieuwd!

Al met al zijn we erg druk bezig om de plannen zo snel mogelijk uitvoerbaar te maken. Als alles goed gaat, dan kan midden oktober de schop in de grond. Wanneer het huis dan precies af is ligt aan de winterperiode en hoeveel tijd we kwijt zijn om alles zelf af te bouwen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het allemaal erg spannend vind, maar ik ook erg veel zin heb om straks samen met mijn vriend in één huis te kunnen wonen.
Als er meer vorderingen zijn houd ik jullie natuurlijk op de hoogte!

3 Vind-ik-leuk

13 thoughts on “Samenwoonplannen #1

 1. Zo leuk en spannend allemaal! Ik moest wel een beetje grinniken om de zin: Ineens wordt je volwassen. Volgens mij ben je dat al een tijdje ;-). Nu wordt je extra volwassen. Hoe dan ook, ik vind het super leuk voor jullie. En kan niet wachten tot ze beginnen met de bouw en jullie uiteindelijk helemaal gesetteld zijn. Dan kunnen we leuke vriendinnenavonden bij jou doen. Dan blijf ik wel bij jou of Shanti slapen hoor ;-), die huizen zijn toch groot genoeg.
  Evelien onlangs geplaatst…The Lovely List #8 – zon, vakantieplannen én een baan!My Profile

 2. Wat supergaaf dat jullie vanaf de bouwtafel al een inbreng hebben in de bouw van jullie huisje zeg!
  Het lijkt me wel lastig dat jij geen vast inkomen in kunt brengen op het moment, ik kan me voorstellen dat je dat wat onzeker maakt. Hopelijk vind je een baan die je leuk vindt zodat de financiering een minder grote zorg wordt voor je! 🙂
  Claudia onlangs geplaatst…Er is er een jarig… of toch niet?My Profile

  1. Ik hoop ook snel op meer vastigheid qua inkomsten. Maar binnen het onderwijs is het helaas lastig. Gelukkig is het niet onmogelijk voor me om mee te financieren met de baantjes die ik nu heb. 🙂

 3. Oh wat een fijn en vooral mooi vooruitzicht. Geniet van alles wat ervoor bij komt kijken en als het er eenmaal staat… Zo fijn! Lijkt me erg spannend allemaal (en kan me helemaal indenken dat het lijkt op The Sims haha) Onze droom is ook ooit nog een eengezinswoning, maar dat moet nog even wachten (na mijn vaste contract eens informatie gaan inwinnen)
  Sas onlangs geplaatst…Challenge: Een week offline leven. Hoe is het gegaan?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge