Samenwonen – Wist je dat?

Samenwonen - Wist je dat

Mijn vriend en ik gaan samenwonen! Momenteel zijn we bezig met de bouw van een huis. Er komt een hoop kijken bij de bouw van een huis. Tijdens dit proces leer ik veel nieuwe dingen. De ene keer is het iets wat me verbaast, de andere keer is het iets waarvan ik hoopte dat het ook anders kon. Elke keer als ik sommige van deze feitjes deel zie ik verbaasde gezichten. Vandaar dat ik er ook een aantal hier wil delen!

Wist je dat #1 – Zelf bouwen is niet altijd duurder!!
Als je collectief bouwt, volgens CPO (lees hier), kan je nieuwe huis net zoveel kosten als al een bestaand huis. Natuurlijk ga ik op mijn blog niet uitweiden over de prijs van ons huis. Wel wil ik meegeven dat een huis bouwen echt niet altijd duurder hoeft te zijn dan het kopen van een bestaand huis! Nu moet ik wel zeggen dat de tijd waarin we bouwen echt niet beter kon. Vanaf nu gaat de koopkracht weer vooruit, worden de materialen en de grond weer duurder. Maar toch! Wat is er fijner dan een huis kopen waar je (als het af is) niets meer aan hoeft te doen, wat volledig naar jouw wens is en waar je makkelijk 20 jaar in kan blijven wonen?!

Wist je dat #2 – Het tekenen van je eigen huis is soms net The Sims.
Aangezien wij zelf kunnen beslissen waar we de binnenmuren willen, hoe we de keuken willen plaatsen en waar we de ramen en deuren willen hebben, is het best een gepuzzel geweest met de bouwtekening. Ik vergelijk het nog altijd met The Sims. Hier een muur, daar een deur, in die hoek een raam.. Of: ‘Als we de keuken nu eens anders doen?’.  Tot het laatste moment zijn wij bezig geweest met veranderingen. Zo hebben we de trap nog wat verplaatst, zodat we op de eerste verdieping meer ruimte hadden voor de badkamer. We wilden een gangetje tussen de garage en de woonkamer, maar deze hebben we toch uit laten komen in de centrale hal. Het raam in de keuken wilden we toch graag helemaal tot de grond door laten lopen.. en dan heb ik het niet eens gehad over de plekken waar je stopcontacten wilt!

Wist je dat #3 Voordat je begint met bouwen moet je weten wat de indeling wordt van je keuken en badkamer.
Dit is precies een wistjedatje waar ik zelf nooit over na had gedacht. Op het moment dat de bouw start, moet je weten waar de leidingen voor gas, water en elektriciteit moeten komen te liggen. Dat betekent dus ook dat je moet weten hoe je de keuken in je kamer wilt plaatsen en hoe je de badkamer indeelt! Nu dachten we dat we dat wisten, totdat we bij een keukenspecialist een tip kregen om de keuken op een andere manier in de ruimte te zetten. Zo ziet de ruimte er groter uit, heb je vanuit de keuken overzicht op de keuken en meer opbergruimte. Wij blij dat we daar heen zijn gegaan!

Wist je dat #4 In de bouw van een huis gaat heeeeeeeel veel tijd zitten.
Nu zeg je misschien: maar dat wist je toch wel? Ik had inderdaad verwacht dat er veel tijd zou gaan zitten in de bouw van een huis. Maar als je in het weekend naar je vriend  gaat en hij alweer met zijn neus boven de bouwtekening hangt of wanneer je elkaar doordeweeks alleen maar ziet bij afspraken met de aannemer, tegelspecialist of iets dergelijks.. dan hakt het er soms wel in. Wij proberen nu ook echt avonden/momenten te plannen waarop we even niet bezig zijn met de bouw.

Wist je dat #5 Contracten zijn allemaal geschreven in onbegrijpelijke taal.
Waarom al die contracten zo moeilijk moeten snap ik nog steeds niet. Wordt er in 3 regels uitgelegd dat je bladiebla huppeldepup zoenzo wel of niet mag doen. Het liefst willen ze dan ook dat je zo snel mogelijk tekent, maar dit doe ik dus niet! Eerst begrijpen waarvoor we tekenen. Jip en Janneke taal zou soms zoveel makkelijker zijn!

 

Vraagje:
Ik ben benieuwd wat jullie vinden van deze Wistjedatjes en of dit leuk is voor een nieuwe rubriek?

0 Vind-ik-leuk

4 thoughts on “Samenwonen – Wist je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge