Nieuwe baan – Speciaal onderwijs

mooie dingen
Baan in het speciaal onderwijs

Het werken met kinderen is altijd mijn grootste passie geweest. Daarom ronde ik de Pabo af en probeerde ik drie jaar lang een vaste klas/ vervanging te krijgen in het reguliere basisonderwijs. Na 3 jaar met mooie ervaringen, kreeg ik twee weken geleden een belletje met een nieuwe uitdaging. Ik kreeg de vraag of ik 1 op 1 begeleider wilde worden op het speciaal onderwijs!

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik me meteen afvroeg: ‘Is dit wat voor mij?’, maar ook ┬áde vraag: ‘Kan ik dit wel?’ kwam in me op. Het werken met kinderen met een verstandelijke beperking is toch echt andere koek.

Gelukkig is degene die ik mag gaan begeleiden geen onbekende van me. Ik ken Tijmen al jaren en heb veel bij hem thuis gewerkt. Ik weet dus hoe hij is, hoe je het beste met hem kan omgaan en wat hij wel en niet kan.
Ik ben de uitdaging dan ook aangegaan en ben vorige week begonnen met de begeleiding. Twee dagen in de week help ik Tijmen in de klas en daarnaast begeleid ik hem 1,5e dag in de thuissituatie.think, believe, dream, dare

Ik sta nu op het VSO (voortgezet speciaal onderwijs) en in deze klas zitten 8 leerlingen tussen de 12 en 20 jaar met een laag ontwikkelingsniveau. Zo kunnen de leerlingen moeilijk communiceren (sommigen kunnen niet eens praten), vertonen soms agressief gedrag en hebben hulp nodig bij de handelingen die ze doen.

Een aantal leerlingen, waaronder Tijmen, hebben dusdanige hulpvraag of zorg nodig dat er, samen met ouders, is besloten tot het inzetten van extra individuele begeleiding. Deze begeleiding geef ik nu.
Het is de bedoeling dat ik Tijmen zoveel mogelijk stuur naar zelfstandig gedrag. Dit door hem op een positieve manier te sturen in de dingen die hij doet. Voorbeelden hiervan zijn; zelf naar de wc gaan, omkleden voor de gym en het focussen op de activiteiten in de klas.
Op school begeleid ik hem ook door constant alert te zijn op veranderingen in zijn humeur. Deze verandering kan bijvoorbeeld komen door agressief/boos gedrag van zijn klasgenoten. Hier kan Tijmen slecht tegen en ik kan dan het best even met hem weg gaan uit die situatie.

En eerlijk?! Ik had niet verwacht dat het me zo goed zou bevallen. Ofja.. De begeleiding thuis wist ik wel dat ik dat kon, maar na een paar dagen in het speciaal onderwijs kan ik zeggen dat ik mijn weg wel in ga vinden. Natuurlijk zijn alle dagen anders en zullen er ook moeilijke/lastige dagen komen.

Maar voor nu ben ik heel blij dat ik de uitdaging ben aangegaan!

6 Vind-ik-leuk

8 thoughts on “Nieuwe baan – Speciaal onderwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge