Quote: you don’t always need a plan..

quote04

Controle loslaten en voor jezelf kiezen

Ben jij ook zo bezig je leven te plannen?
Wil jij (net als ik) het liefst van te voren weten hoe alles gaat lopen? En dat terwijl je vriendinnen een ‘Het-komt-wel-goed’ of ‘We-zien-wel’ mentaliteit hebben? Realiseer je dan dat je niet alle situaties en/of mensen kan sturen. Situaties veranderen, plannen kunnen worden gewijzigd en mensen zijn zoals ze zijn.

Van te voren alles weten schept orde in de chaos om je heen en maakt rustig.
Helaas is het leven niet onder controle te krijgen. Je weet dat plannen, mensen en situaties veranderen. Het probleem is dat jij hier tegen vecht. Je kunt veel doen om grip en een gevoel van controle te krijgen op de wereld, maar volledige controle krijg je nooit. Hierdoor kan controle een bron zijn voor stress. Niet alleen voor jezelf. Ook anderen kunnen last hebben van jouw controledrang. Als jij afspraken wilt maken en alles precies wilt plannen, terwijl de andere denkt ‘het komt wel’, kan dit voor spanningen zorgen.

Maar hoe laat je de controle los? Hoe weet je dat alles wel goed zal verlopen als je niet alles tot in de puntjes plant? Hiervoor zijn een aantal tips, die ik graag met jullie deel. Zelf ben ik ook met deze tips aan de slag gegaan. Ik moet zeggen dat het niet altijd even gemakkelijk gaat om de controle los te laten, maar het geeft wel rust en meer spontane ervaringen.

Kies voor jezelf / trek jezelf even terug:
Het enige waar je controle over hebt is over jezelf. Zelf bepaal je hoe je je voelt, wat je doet en wat je denkt. Als je even geen controle hebt over een situatie is het goed om jezelf even terug te trekken. Laat je gevoel toe, accepteer dit gevoel en de situatie en besef dat jij degene bent die hier wat mee moet doen. Maak nieuwe, kleine doelen en ga er mee aan de slag.

Maak kleine, haalbare doelen:
Je kunt niet in één keer zeggen: Ik laat alle controle los. De drang naar controle komt namelijk voort uit een gebrek aan vertrouwen. Vertrouwen dat ook zonder de controle alles wel goed zal komen.
Leren de controle los te laten is moeilijk. Een hoog doel voor jezelf stellen mag, maar realiseer je dat je leert door vallen en opstaan. Je kan dus beter kleine, haalbare doelen opstellen. Elke keer als jij merkt dat iets goed gaat, zal je het de volgende keer makkelijker loslaten. Zo leer je te vertrouwen op jezelf en om te gaan met nieuwe situaties en veranderingen.
En vallen betekent niet dat je faalt, maar dat je iets hebt geprobeerd en dat je weet hoe je het de volgende keer anders zou doen. Stel daarom tussendoor je doelen bij!

De ander de touwtjes in handen geven:
Laat je vriendinnen/anderen plannen maken en heb vertrouwen dat het goed komt. Dit is voor een controlefreak best moeilijk, maar het geeft wel aan dat je de ander vertrouwd. Door het plannen en de controle los te laten, sta je meer open voor de (spontane) ideeën van anderen. Je zult zien dat ook een dag zonder vaste planning leuk zal verlopen.

Kijk terug:
Om er achter te komen wat je geleerd hebt, is het goed om af en toe terug te kijken. Pak je doelen er nog een keer bij en evalueer deze. Welke doelen heb je al behaald? Welke doelen verdienen nog aandacht. En vooral: Wat kan je nu wel, wat je eerst niet kon? Focus je op de positieve punten, zodat je vertrouwen krijgt en nog meer los gaat laten.

Weet dat er van alles kan veranderen en weet dat jij hiermee om kan gaan. Heb zelfvertrouwen!
Dit geeft rust, ruimte en vrijheid in je hoofd. If I can do it, you can do it!

1 Vind-ik-leuk

4 thoughts on “Quote: you don’t always need a plan..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge