Mindstyle: Omgaan met onzekerheid

onzeker

Onzekerheid: de angst van het onbekende en niet weten waar je aan toe bent.. Iedereen kent het en iedereen is wel ergens onzeker. Het leven zit namelijk vol met onzekerheden. Hoe zien anderen je? Maar ook: Hoe ziet mijn toekomst er uit? Het zijn allemaal vragen die in je hoofd afspelen en waar je antwoord op wilt krijgen. Maar wat doe je met deze onzekerheid? Doe je net alsof deze er niet is, laat je hem er zijn of ga je er mee aan de slag?

Doen alsof de onzekerheid er niet is
In mijn ogen lieg je tegen jezelf als je net doet of je onzekerheid er niet is. Op dat moment ben je namelijk niet jezelf en stop je gevoelens weg. Natuurlijk lijkt het soms makkelijker om je vertrouwde patroon te blijven herhalen en voor de buitenwereld te doen alsof alles goed gaat. Op deze manier krijg je geen vragen en wordt je niet met je onzekerheid geconfronteerd. Maar word je hier zelf gelukkiger van? Ik denk het niet. Je blijft namelijk met de gedachten in je hoofd zitten. Je probeert daar alles op een rij te krijgen, maar dit lukt lang niet altijd!

Laat de onzekerheid er zijn.
Onzeker mag je zijn. Alles wat nieuws is, verandert of anders gaat dan verwacht is spannend. Laat die spanning je er alleen niet van weerhouden om iets te doen. Als je vertrouwd op jezelf en je onzekerheid, zet je deuren open en kan je meer dan je vooraf had verwacht!
Onzekerheid kan je het best toelaten op een plek waar je jezelf vertrouwd voelt. Probeer dit ook een rustpunt te laten zijn, zodat je weer bij kunt tanken als je de onzekerheid hebt toegelaten. Richt je energie even op de onzekerheid, maar zeg je zelf daarna wel weer een stop op. Probeer je weer te richten op het positieve en je zult zien dat het rust geeft.

Ga met je onzekerheid aan de slag.
Alleen het toegeven van een onzekerheid zet al een verandering op gang. Misschien is het zelfs wel de verandering waar je al zo lang op had gehoopt! Je bent je namelijk bewust dat je ergens onzeker over bent en op deze manier kan je doelen gaan stellen om dit te veranderen. Praat met een vriend, ga eens naar de huisarts of een vertrouwd persoon. Als het maar iemand is die begrijpt waar jij mee bezig bent. Samen kan je haalbare doelen opstellen, zodat je met hulp van een ander, aan meer zekerheid kan werken.

Wat doe jij als je ergens onzeker over bent?

0 Vind-ik-leuk

5 thoughts on “Mindstyle: Omgaan met onzekerheid

 1. Als ik onzeker ben blijf ik maar malen en malen en malen en krijg ik mijn hoofd niet rustig. Ik probeer er nu iets aan te doen door mindfulness/meditatie oefeningen, en dat lijkt wel te helpen! Weliswaar niet tegen de onzekerheid zelf, maar wel in hoe ik ermee omga. Ik kan iets makkelijker afstand nemen en mijn gevoel objectiever bekijken, in plaats van door te schieten in de emotie.
  Isolde onlangs geplaatst…ThuisMy Profile

 2. Goed artikel!
  Wat ik doe als ik onzeker ben? Lastig. Op de een of andere manier kom ik blijkbaar over als iemand die heel zeker is, terwijl ik dat eigenlijk helemáál niet ben. Juist doordat anderen een heel ander beeld hebben maakt dat het wel lastig om bijvoorbeeld over mijn onzekerheden te praten, aangezien er maar een select groepje mensen is dat mijn onzekerheden serieus neemt…
  Claudia onlangs geplaatst…Liebster Award #3My Profile

  1. Wat vervelend Claudia dat mensen soms niet goed doorhebben hoe je je werkelijk voelt. Probeer je gevoel dan niet weg te stoppen, maar er over te praten. Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan!

 3. Mooi artikel! Onzekerheid zorgt voor allerlei gekke reacties. We gaan ons anders voordoen dan we zijn bijvoorbeeld. Nergens voor nodig natuurlijk, maar het gebeurt toch. Ik ben hier nu enorm mee bezig om voor het eerst in mijn leven uit te komen voor wie ik echt ben en waar ik in geloof. Dat betekent dat ik mijn mening ga uitspreken, mezelf ga zijn en dus met mijn onzekerheden aan de gang moet. Ik merk gelukkig al vanaf het begin dat het me ontzettend veel oplevert. De meeste onzekerheid is precies wat je in de eerste regel zegt: angst voor het onbekende.
  Marion onlangs geplaatst…I Promise MyselfMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge