Ik een controlefreak?!

Plan trust let go

In januari heb ik doelen opgesteld die ik dit jaar wil behalen. Eén van de doelen is het loslaten van het plannen. Als ik een dagje of weekendje weg plan, dan wil ik het liefst weten waar we heen gaan, wat we gaan doen, hoe we er komen, wie wat meeneemt etc. etc. Dit is handig om te weten, maar hoeft echt niet al 2 weken van te voren al vast te staan! Van het niet plannen wordt ik onrustig van binnen. Ben ik dan echt zo’n controlefreak?

Verschillende sites beschrijven controlefreaks als mensen die:
– alles strak in de hand willen houden
– veel naar de toekomst kijken
– geen risico’s durven nemen
– alles tot in de puntjes perfect willen hebben
– moeilijk dingen uit handen kunnen geven en
– moeilijk tegen tegenslagen kunnen als iets niet zo gaat als gepland.
Als de controle er niet is kan het vermoeidheid, stress en een negatief gevoel tot gevolg hebben.

Ik merk de laatste tijd dat ik weer veel aan het plannen ben en rustiger wordt van de vaste structuur. Ik weet nu welke dagen ik vast mag invallen, de dagen bij Tijmen staan vast en ook de dagen dat ik mijn vriend zie zijn elke week hetzelfde.
De dagen dat ik niets in mijn agenda heb staan plan ik het liefst vol. Ik ben geen thuiszitter en wil mijn vrije tijd nuttig besteden. Zo ben ik bezig met een afspraak met twee vriendinnen, ga ik binnenkort met de vriendengroep stappen, staat er een dagje sauna gepland en ga ik volgende week twee keer naar het theater. Maar daar gaat het fout. Ik wil weten wat ik ga doen, hoe ik het ga doen, wil het liefst alles zo snel mogelijk geregeld hebben en heb dan pas rust om de afspraak los te laten.

Het is op dit moment zelfs zo dat ik nu al aan het kijken ben wat er allemaal in Nice te zien is. Mijn vriend en ik gaan pas in mei!! Ik kijk niet alleen naar plaatjes, maar zou het liefst alle informatie die ik nu al kan vinden lezen en uitzoeken waar ik zelf wil gaan kijken. En eigenlijk vind ik dit zo jammer! Het lijkt me namelijk onwijs leuk om maar te zien wat er te beleven valt. Gaan met die banaan en me niet druk maken of ik alles wel gezien heb.

Maar hoe kan ik de controle van het plannen los gaan laten?

Tips daarvoor zijn:
– Leef in het hier en nu
– Neem een lager tempo aan en kijk wat er gebeurt
– Besef dat je niet alles in de hand kan houden
– Heb vertrouwen dat het uiteindelijk wel goed komt
– Laat anderen jouw plannen maken
– Ontspan: Ga dingen doen waar je rustig van wordt
– Gun jezelf de tijd om de controle verder los te laten. Wees niet te streng voor jezelf.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo goed weet hoe ik het plannen beter los kan laten. Ik heb al eens een blog geschreven over loslaten en voor jezelf kiezen. Daar gaf ik als tip om kleine, haalbare doelen op te stellen. Maar ook om het plannen aan mijn vriendinnen over te laten. Dat laatste kan ik wel eens meer gaan proberen. Maar dan blijft de drang om de dingen waar ik zelf controle over kan hebben tot in de puntjes te plannen. Lastig lastig..

Hoe ik het precies wil aanpakken weet ik nog niet. Wel wil ik met bovenstaande tips aan de slag gaan. Het is echt één van de weinige dingen waar ik dagelijks tegen aanloop en ik wil het erg graag veranderen! Natuurlijk houd ik jullie op de hoogte. Daarnaast zijn tips altijd welkom!

Ben jij ook een controlefreak? Hoe laat jij de/het plannen los?

0 Vind-ik-leuk

4 thoughts on “Ik een controlefreak?!

    1. Misschien is dat wel mijn valkuil. Babystapjes gaan me namelijk niet snel genoeg.
      Al is elke stap er weer 1 die het loslaten makkelijker maakt..

  1. ‘Laat anderen jouw plannen maken’: ga je een dagje op stap met mij Liek? Ik ben namelijk meester in het niet-plannen en gewoon zien waar m’n voeten me brengen. In Rome deden we dat ook goed, dan kan dit ook 😀 (p.s. vraag het aan Roos, die heeft het ook geleerd!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge