Goed en fout bestaat niet!

goed en fout

 

Steeds vaker hoor ik dat mensen ‘het goed willen doen’ of ‘dat er niets fout mag gaan’. Maar wat is goed? En wat is fout? Want datgene wat voor de ene goed is, kan voor de andere fout zijn of nog niet goed genoeg. Hoe kan je er dan voor zorgen dat iets goed gaat? Niet dus! En is alles wat niet goed gaat bij voorbaat fout? Want niet goed kan ook bijna goed zijn of gewoon voldoende.

De woorden goed en fout hebben mij de afgelopen jaren flink bezig gehouden. Ik wilde graag alles goed doen. Maar zoals ik al zei: ‘wat goed is voor de één, hoeft niet goed te zijn voor een ander’. Ik heb dan ook geleerd dat goed en fout niet bestaat. Iets is zoals je graag zou willen of niet.

Iets is dus niet goed of fout. Iets is.. Je kunt het druk hebben met de dingen die je nog moet doen. Het is jou manier hoe je hiermee om gaat. Hoe jij er naar kijkt bepaald ook hoe je je voelt. Je kan denken: ‘Ik heb nog veel te doen, schouders eronder, en door’. Of je denkt: ‘Poeh, had ik maar eerder begonnen’ of ‘Dit krijg ik nooit af’. Door op die laatste manier te denken, maak je het jezelf erg moeilijk.

Iets goed willen doen kan leiden tot perfectionisme. Je wilt het beste uit jezelf halen en een zo’n goed mogelijk resultaat neerzetten. Dit kan veel spanning creëren. Zeker als je gaat nadenken of de ander het ‘goed’ of ‘fout’ vindt. Want als iets niet ‘goed’ genoeg is, dan heb jij niet hard genoeg je best gedaan en is het dus ‘fout’. Deze gedachte kan er zelf voor zorgen dat je helemaal niet meer begint aan datgene wat je wilde doen. En hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt.

Op het moment dat je gedaan hebt wat op de planning stond kan je denken: ‘Is dit wel goed genoeg?’ of ‘Ik heb mijn best gedaan en ik kan altijd nog wat verbeteren als het nodig is’. Door goed en fout uit de zin te halen, zorg je ervoor dat je opener naar iets kan kijken. En het geeft je meer rust. Iets hoeft niet goed te zijn. Als jij gedaan hebt wat je kan of op de manier zoals jij denkt dat het moest, dan is het prima. Al ben je zelf niet helemaal tevreden over wat je gedaan hebt. Door dit te accepteren kan je jezelf erbij neerleggen en positiever leven. Als iemand feedback heeft is het dus niet omdat je iets fout hebt gedaan! Het heeft nog wat aanpassing nodig en dan is iedereen tevreden. Van elk resultaat leer je!

Niemand is perfect, niets is perfect. Jij niet, ik niet en dat is prima!

2 Vind-ik-leuk

6 thoughts on “Goed en fout bestaat niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge