5 tips om doelen te behalen

Liefsvanlieke socrates

Het nieuwe jaar is begonnen en de voornemens voor het komende jaar zijn beschreven.
Helaas lijkt het wel of voornemens gedoemd te zijn om te mislukken. In 88% van de gevallen is dit ook zo! Dit komt vooral doordat er te hoge doelen worden gesteld, je hart niet bij het doel ligt of je geen resultaat ziet.
Dat gaan we vanaf nu anders doen! Vandaag deel ik tips om je voornemens om te zetten in doelen die je ook echt wil en kan behalen!

5 tips om doelen te behalen

1. Schrijf op en deel
Als je een doel opschrijft staat het vast. Misschien eng, maar op die manier ben je wel bewuster van je eigen doelen en kan je ze er later nog eens bijpakken. Daarnaast is het goed om doelen te delen. Praat met anderen over je zwakheden, twijfels en voortgang. Je omgeving kan je stimuleren en motiveren om aan je doel te blijven werken.

2.Volg je hart
De reden waarom je een doel wilt bereiken is erg belangrijk. Veel mensen slaan deze stap echter over. Wat wil je met het doel bereiken? Wordt het van je verwacht of wil je het zelf graag? Als je hart bij het doel ligt, zal je er meer aan doen om je doel te bereiken. Dit doel kan groot zijn, zoals positief in het leven staan of werken aan je gezondheid. Maar het kunnen ook kleine doelen zijn, zoals het willen volgen van een cursus of iets doen op korte termijn. Als je het moeilijk vindt om je aan je voornemens te houden, kies dan voor ÊÊn doel! Zo ben je gericht bezig en is de kans van slagen groter. Pas als je dit doel hebt bereikt, ga je door naar het volgende doel.

3. Kleine, realistische doelen
Grote doelen stellen mag! Ben je er wel van bewust dat een groot doel uit kleine doelen bestaat. Zoals het doel om positief in het leven te staan. Bedenk goed welke kleine doelen je kunt opstellen om het grote doel te behalen. Schrijf ook die kleine doelen op.
Denk daarbij goed na over de snelheid van deze verandering, de moeilijkheidsgraad om hetgene te veranderen, de hoeveelheid doelen en de effecten van de verandering.
Om op het voorbeeld van positief in het leven te staan verder te gaan. Dit doel heeft best een hoge moeilijkheidsgraad. Het leven is niet altijd positief, hoe ga je hier mee om? Stel je niet te veel doelen om het uiteindelijke doel te behalen? Het moet wel haalbaar blijven! En welk effect wil je behalen met je doel? Positief zijn, wil bijvoorbeeld nog niet zeggen dat je ook goed in je vel zit!

4. Resultaten bijhouden
Als je kleine, realistische doelen voor jezelf beschrijft, is het gemakkelijker om te kijken of je deze doelen ook behaald. Doe dit ook! Houd de resultaten bij, bijvoorbeeld in een schriftje. Het bijhouden van succes houdt je gemotiveerd. En lukt het niet om je doel binnen een bepaalde tijd te halen, geef dan niet op! Kijk naar wat je al wel hebt bereikt en ga door. Als je goed naar je hart hebt geluisterd en het echt wilt dan kom je er wel!
Lukt het behalen van je doel echter echt niet zoals jij wilt, dan kan je altijd opnieuw beginnen! Goede voornemens beginnen niet alleen in januari, die kan je het hele jaar door starten!

5. Hou vol!
Een doel behalen kent succes, tegenslagen en kost tijd. Het zal hard werken zijn! Geef niet op!

Wil jij echt aan je doel werken? Neem dan deze stappen over in een schriftje. Succes!
Doel:
Waarom?
Kleine doelen:
Voortgang:

 

Wat is jou doel? Waarom wil je dit doel behalen en hoe ga je dit doen?

0 Vind-ik-leuk

5 thoughts on “5 tips om doelen te behalen

 1. Goed artikel. Ik denk dat veel goede voornemens mislukken doordat mensen er (te) weinig voorbereiding in hebben gestoken. Er wordt gezegd dat men wil stoppen met roken, meer wil bewegen, af wil vallen, maar concreter dan dat wordt vaak het niet.
  Mijn doel? Op dit moment vooral in 2016 nog een masterdiploma halen. Kwestie van nog vakken halen en nog een scriptie schrijven, maar dat klinkt soms makkelijker dan dat het daadwerkelijk is 😉
  Claudia onlangs geplaatst…Life through a lens #35My Profile

  1. Wat een fijne, lange reactie!
   Ik ben het helemaal met je eens. 🙂

   Ik wens jou heeel veel succes met het behalen van je master! You can do it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge