Dagje weg: Dordrecht

PicsArt_1435172725411

Als er iets is wat ik leuk vind, dan is het nieuwe plekken ontdekken en de toerist uithangen.
Zo ging ik twee weken geleden met een vriendin naar Dordrecht. ’s Avonds wilden we naar een festival dat gehouden werd in het park. Hierdoor hadden we de hele middag om wat rond te kijken in Dordrecht zelf.

In december waren we al een keer naar Dordrecht geweest om surprise te vieren met de vriendinnengroep. We kwamen toen wel langs wat mooie plekken van Dordrecht, maar namen niet de tijd om echt te kijken. We waren er immers voor een andere reden.
Wat ik me nog kon herinneren van de stad waren de oude gevels, de immens hoge molen en de gezellige cafeetjes. Precies de dingen de we nu wel hebben bezocht, bekeken en waar we van hebben genoten!

PicsArt_1435171940434

Parkeren
Er zijn tegenwoordig een boel steden waar je flinke bedragen betaalt om je auto te mogen parkeren. In Dordrecht hebben ze dit anders aangepakt! Als je de auto parkeert op het parkeerterrein Energiehuis dan betaal je voor de eerste 24 uur helemaal niets! Het parkeerterrein is behoorlijk groot, dus ik zou altijd eerst daar kijken of je je auto kwijt kunt!
Vanaf het parkeerterrein is het wel nog een stukje lopen naar de stad. Maar dat is niet erg! Je komt namelijk een hoop mooie plekjes tegen, zoals het water Wantij, Hotel Villa Augustus, de molen en je loopt via het historische gedeelte naar de binnenstad.
Adres: Noordendijk / Energiehuisplein

Historische binnenstad
Als je door de binnenstad van Dordrecht loopt dan ontkom je niet aan alle historische bezienswaardigheden. Dit is niet zo vreemd! Dordrecht kent een groot aantal aan rijks- en gemeentelijke monumenten. De Grote Kerk, de stadspoort en het stadhuis zijn hier voorbeelden van. Midden in de stad staat een groot klooster, er zijn nog een aantal Begijnhofjes te vinden waar het heerlijk rustig is en de oude haven is nog in tact. Genoeg te zien dus!

PicsArt_1435171769430

Molen – Kyck over den Dyck
Als je op een zaterdag naar Dordrecht gaat, dan is een bezoekje aan de molen echt een aanrader! Voor slechts 1 euro kan je de molen beklimmen, kan je de mooie foto’s van de restauratie bekijken, genieten van het uitzicht en kan je de vrijwilligers alles vragen. En dat deden we!
Zo leerden we dat de molen scheef heeft gedaan en ze van 1999 tot 2001 bezig zijn geweest om de hele molen te restaureren. De molen is met heipalen en metselwerk weer rechtgezet.
De molen draait alleen op zaterdag en dan malen ze spelt en tarwe. De (gemalen) producten zijn te koop in de gezellige molenwinkel.
Daarnaast leerden we dat het maar één ruk aan het touw kost om de molen stil te zetten. Het grote rad wordt met 5 blokken ‘beklemd’ waardoor de wieken tot stilstand komen.
En ik kwam er achter dat ik nog steeds niet graag op hoogte sta. Zeker niet waar je naar beneden kan kijken! Hoe hoger ik kwam, hoe erger mijn knietjes begonnen te knikken. Maar ik ben tot 28 meter gekomen.
Adres: Noordendijk 144  –  Zaterdags open tussen 10.00 – 16.00

Shoppen
Dordrecht kent vele leuke boetiekjes, woonwinkels en de winkels van de grotere merken. Als shop- en interieurliefhebber kan je jezelf dan ook goed vermaken!
Tips zijn: No.28 Wonen &Lifestyle waar ze Riverdale, Bloomingdale, maar ook Cowboysback en Oozo verkopen. In de winkel in de Grote Kerk hebben ze enorm veel leuke interieur artikelen. En stap ook eens boetiekje in. Daar kan je vaak leuke kleding vinden voor leuke prijsjes!

PicsArt_1435171836994

No. 38 – City Bakery Café
Op het gezellige Statenplein, waar op zaterdag ook markt is, kan je gezellig op het terras zitten. Wij kozen voor No. 38 – City Bakery Café, waar we heerlijk geluncht hebben! Het bakery café staat bekent om zijn verse desembrood, huisgemaakt gebak, goede koffie en de verse thee. De thee komt van het theewinkeltje naast de deur. Heb je genoten van een heerlijke thee, dan kan je deze daar kopen! Wat is er nu leuker dan dat?!
Adres: Nieuwstraat 138   –  dinsdag t/m zaterdag 8.30-17.00 geopend

Al met al is Dordrecht een gezellige stad om een keer heen te gaan als je houdt van shoppen, cultuur en gezelligheid.

Ben jij al een keer in Dordrecht geweest? 

1 Vind-ik-leuk

11 thoughts on “Dagje weg: Dordrecht

  1. Hoi Lieke, wat een leuke opsomming heb je gemaakt van onze mooie stad. Zoveel leuks te doen. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Fijn dat je zo’n leuks dag hebt gehad! Groetjes Do

  2. Ga regelmatig met een vriendin maar we komen eigenlijk nooit verder dan eindeloos bijkletsen in een café of restaurant. Dank voor de tips, kunnen we mooi gebruik van maken!

  3. Het klinkt als een super leuke stad! Mooie plaatjes ook. Ik hou wel van dat historische. Wat leuk dat er vrijwilligers in die molen werken en zo bevlogen zijn! Lijkt me een bijzonder gezicht zo’n grote molen!! Ik zet m op mn steden bucketlist!
    Simone onlangs geplaatst…Radicale acceptatie: Tips!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge